dot
         
knop-home
knop-sth
in water
activiteit
knop-docent
knop-organisatie
knop-links
organisatie
Knop-lit
 
 
Truus Scharstuhl (vervolg)

Vanuit een fascinatie van wat ik zag bij cliŽnten (zie Haptotherapie in water) waarmee ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw het water in ging, en de mogelijkheden die water biedt, ben ik op zoek gegaan naar verschillende behandelvormen in water. Ik heb daar veel ervaring mee opgedaan.
Deze vormen waren vaak gericht op ontspanning en veiligheid. Maar wat ik daarin miste was de affectieve benadering in wederkerigheid.

De Haptotherapie in water voor volwassenen is ontwikkeld na jarenlange ervaring met het behandelen van baby’s en hun ouders en de bestudering van hun gedrag in water. Ik zag bij volwassenen vaak nog de sporen uit die tijd terug.
Ervaringen in water raken vaak aan de gemoedstoestand uit de tijd dat er nog geen woorden voor waren. Ook een nare ervaring met water, bijvoorbeeld de zwemles, kan veel gevolgen hebben voor hoe vrij iemand in water is.

Vanaf 1998 ben ik, eerst samen met Kiek Zeydner, gestart met het STH-water. Met Moniek ben ik vanaf 2004 onze ervaring aan collega’s gaan doorgeven. Samen zijn we door bezoeken aan het CIRDH van Frans Veldman sr. in Oms geÔnspireerd geraakt om de Haptonomie in zijn oorspronkelijke vorm over te dragen. We halen veel inspiratie en vreugde uit het geven van de cursussen, uit wat we terug horen van de cursisten en het samen uitwerken van de ideeŽn die we daar weer opdoen. Ik heb een praktijk voor Haptotherapie in Eerbeek: Praktijk voor Haptotherapie Truus Scharstuhl
De cursussen Haptotherapie in water en de workshops geven we in Rheden.
(zie contact)