dot
         
knop-home
knop-sth
in water
activiteit
knop-docent
knop-organisatie
knop-links
organisatie
Knop-lit
 
 
Haptotherapie in water(vervolg)

In water speelt de factor angst een rol. Een basale (noodzakelijke) angst voor water die we allemaal hebben (we moeten leren zwemmen, anders verdrinken we). Angst beheerst de een meer dan de ander. De een zwemt met zijn hoofd boven water, de ander voelt zich letterlijk als een vis in het water.
Daarom besteden we bij het STH-water naast de affectieve begeleiding ook veel aandacht aan het verkrijgen van een gevoel van veiligheid in water.
Een basaal gevoel dat al vanaf de geboorte bij mensen aanwezig kan zijn, maar ook door de gevolgen van de geboorte onvoldoende ontwikkeld kan zijn. We hebben hier veel ervaring in opgedaan, met name in het contact met baby’s en hun ouders. Vanuit een affectieve benadering leren cursisten (en cliŽnten) om hun basisvertrouwen en vitaliteit in water te ontwikkelen.

Baby's en water

 Deze vorm van Haptotherapie is ontwikkeld voor baby's en jonge kinderen. Warm water geeft een gevoel van welbehagen en geborgenheid aan baby's en jonge kinderen.
Tijdens hun verblijf in de baarmoeder zijn baby's omhuld door water en als het goed is dan ‘herkennen' ze met hun gevoel deze vertrouwde biotoop. Maar, het kan ook anders lopen. Tijdens de zwangerschap of de geboorte kan het kindje fysieke en emotionele schade opgelopen hebben. De beleving in het warme water kan dan negatief zijn, vaak gekoppeld aan een herbeleving van de geboorte.
Het is aan de haptotherapeut om het kindje dit gevoel van welbehagen, maar ook van veiligheid en zichzelf hervinden weer aan te reiken. Dit gebeurt altijd samen met de ouders.

ouders
foto van Marlijn van Dalen